SI | EN

Odvetnik Rok Pleterski Puharič v Paragrafu številka 1

Ob 150-letnici Odvetniške zbornice Slovenije je bil posnet dokumentarni film z naslovom Paragraf številka 1; 150 let neodvisnega odvetništva na Slovenskem. Film je bil predvajan na TV Slo 2, v njem pa se pojavi tudi naš odvetnik Rok Pleterski Puharič.

Dokumentarni film v produkciji RTV Slovenija in EnaBande, ob sodelovanju Odvetniške zbornice Slovenije, raziskuje zgodovino odvetništva in njegove prelomne trenutke v Sloveniji. Režiser Urban Zorko in scenaristka Maruša Prelesnik Zdešar sta združila moči z uglednimi slovenskimi odvetniki, ki na humoren in iskren način spregovorijo o svojem poklicu.

Odvetništvo v Sloveniji sega v leto 1868, ko je bil sprejet Advoaktenordnung, ki je temeljito prenovil pravila odvetništva v tedanji Avstro-Ogrski. Zbornice odvetnikov so se organizirale, med njimi Kranjska odvetniška zbornica, in začele postavljati cene za odvetniške storitve.

V zgodovini so odvetniki soočali z izzivi, kot so vloga jezika v pravu in ohranjanje neodvisnosti od političnih pritiskov. Po drugi svetovni vojni so se znašli v zahtevnem položaju, ko je država prevzela nadzor nad njihovim delovanjem. Kljub pritiskom so odvetniki vztrajali pri ohranjanju samostojnosti.

Danes v Sloveniji deluje skoraj 2000 odvetnikov, pri čemer se je v zadnjih desetletjih močno povečalo število odvetnic. Tehnološki napredek je spremenil način dela, vendar ostaja bistvo odvetništva enako: zastopanje interesov strank. Film prinaša vpogled v razvoj odvetniškega poklica ter njegovo vlogo v sodobni družbi. Več lahko izveste na tej povezavi RTV SLO

Kot spremna fotografija je uporabljen zaslonski posnetek izseka iz omenjenega filma. 

Želite izvedeti več?

Z veseljem vam pomagamo najti pravo rešitev.