SI | EN

Odvetniki in digitalni svet: Družbena omrežja in digitalni mediji

Odvetnik skrbi za varstvo zasebnosti in osebnih podatkov ter za skladnost z GDPR

Družbena omrežja, med katera spadajo priljubljene platforme kot so Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, Twitter in druge, so postale nepogrešljiv del sodobne digitalne družbe. To pa ne prinaša le novih možnosti komunikacije in ohranjanja stikov, temveč tudi številne pravne izzive, s katerimi se soočajo pravni strokovnjaki. Odvetnik ima ključno vlogo pri razreševanju teh izzivov, saj morajo pravni strokovnjaki slediti regulaciji ter zagotoviti učinkovito zaščito pravic v dinamičnem digitalnem okolju. V tem članku bomo preučili nekaj pomembnih pravnih vidikov, ki so povezani z družbenimi omrežji in digitalnimi mediji ter raziskali, kakšno vlogo ima odvetnik za Pravo družbenih omrežij in digitalnega medija pri obvladovanju teh tematik.

Med najpomembnejšimi pravnimi izzivi pri uporabi družbenih omrežij je varstvo zasebnosti in osebnih podatkov. V tem pogledu imajo odvetniki ključno vlogo pri svetovanju strankam o skladnosti s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR). S pripravo notranjih aktov in pogodb strankam pomagajo ravnati pravilno z osebnimi podatki uporabnikov. S tem se zagotovi spoštovanje uporabnikovih pravic do zasebnosti in zakonita obdelava osebnih podatkov. Organizaciji, kot sta Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) in Evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS), igrata ključno vlogo pri vzpostavljanju visokih standardov varstva podatkov v Evropski uniji.

 

Varstvo zasebnosti mladoletnih uporabnikov: spremljanje pravne zaščite

S povečanim uporabljanjem družbenih omrežij med mlajšimi generacijami se pojavljajo vprašanja varstva zasebnosti mladoletnih uporabnikov. Pri tem igrajo pomembno vlogo pravni strokovnjaki, ki svetujejo, kako doseči bolj učinkovito varstvo pravic mladoletnih oseb. Problematika vključuje izzive, kot so objava slik in videoposnetkov na družbenih omrežjih brez njihovega izrecnega soglasja. S tem pomembnim vprašanjem se ukvarja tudi znanstveni prispevek odvetnice dr. Nine Pleterski Puharič, "Digitalni odtis otroka in odškodninska odgovornost staršev". EDPB prav tako obravnava ta vprašanja, kar poudarja pomen pravne zaščite mladoletnih uporabnikov.

 

Varstvo intelektualne lastnine: vloga odvetnika pri ohranjanju pravic na družbenih omrežjih

S širjenjem vsebin na družbenih omrežjih se pojavljajo tudi vprašanja o varstvu industrijske lastnine in avtorskih pravic. Odvetniki lahko strankam svetujejo glede primernega varstva njihovih intelektualnih pravic v digitalnem svetu. Registracija intelektualne lastnine pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) predstavlja pomemben korak za pravno zaščito pred neželeno uporabo in kopiranjem vsebin.

 

Odvetniki in pravni izzivi družbenih omrežji in digitalnih medijev

Pravniki lahko s pravnimi nasveti in usmeritvami pomagajo strankam soočiti se s pravnimi izzivi, povezanimi z družbenimi omrežji in digitalnimi mediji. Pri obravnavi teh izzivov se je smiselno opreti na smernice ter strokovne usmeritve organizacij, kot so EDPB in EDPS, obenem pa se informirajo s pomočjo analiz in podatkov, ki jih zagotavljajo Evropski avdiovizualni observatorij (EAO), EDRi ter tudi ENISA. S tem pridobijo relevantne informacije za boljše razumevanje in reševanje vprašanj varstva zasebnosti in osebnih podatkov na družbenih omrežjih.

 

 

Želite izvedeti več?

Z veseljem vam pomagamo najti pravo rešitev.